• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

  • Emigreren naar Noorwegen
    Alles wat u moet weten om te wonen en werken in Noorwegen

    Bent u helemaal weg van de ongerepte natuur, de prachtige landschappen of wilt u graag wonen in het land waar de mensen het meest gelukkig zijn? Bent u van plan om te emigreren naar Noorwegen, houd dan rekening met belangrijke zaken. Deze zaken hebben we voor u op een rijtje gezet, zodat u goed voorbereid kunt verhuizen naar Noorwegen.

    Lees verder

    Wonen en werken in Noorwegen, wat heeft u nodig?

    U zult bepaalde zaken moeten regelen voor u kunt emigreren naar Noorwegen. Denk hierbij aan het aanvragen van een D-nummer en een registratiebewijs. Ook dient u zich in te schrijven bij het bevolkingsregister.

    Stap 1: Vraag een D-nummer aan

    Om in Noorwegen te kunnen wonen, heeft u een soort sofinummer nodig. Deze krijgt u vaak niet gelijk, u dient dan eerst het D-nummer aan te vragen. Het D-nummer is een tijdelijk nummer die u gebruikt tot u het definitieve nummer heeft ontvangen.

    Het aanvragen kunt u al doen voordat u naar Noorwegen vertrekt. Als u dit niet hebt gedaan, kan het ook nog bij aankomst in Noorwegen. Met het D-nummer kunt u een aantal zaken regelen, waaronder een bankrekening openen en een huis en/of auto kopen en verzekeren.

    Stap 2: Zorg voor een registratiebewijs

    Nederlanders mogen 3 maanden in Noorwegen verblijven, zonder dat er veel regels aan verbonden zijn. Als u gaat emigreren naar Noorwegen, bent u hoogstwaarschijnlijk van plan om langer dan 3 maanden in het land te verblijven.

    Als dat het geval is, dient u een registratiebewijs aan te vragen. Het registratiebewijs is aan te vragen wanneer u werk heeft in Noorwegen, er gaat studeren, een eigen bedrijf start of wanneer u voldoende eigen vermogen heeft om hiervan te kunnen leven.

    Stap 3: Vraag een belastingkaart aan bij het belastingkantoor

    Gaat u werken in Noorwegen, een eigen bedrijf starten of krijgt u op een andere manier inkomsten? Dan zult u een belastingkaart aan moeten vragen bij het belastingkantoor in Noorwegen. Werkt u voor een werkgever en heeft u geen belastingkaart? Dan zal uw werkgever 50% belasting in moeten houden.

    Volg ons

    Wanneer u voor Urgent Vertalen kiest, dan bent u ervan verzekerd dat;

    Bekijk onze diensten

    Waar u rekening mee moet houden voor u kunt werken in Noorwegen

    Het vinden van werk en het werken in Noorwegen is redelijk gelijk aan hoe we dat in Nederland gewend zijn. Vanwege het feit dat de regering in Noorwegen graag buitenlanders naar Noorwegen zien komen om te werken, heeft u geen werkvergunning nodig. U kunt, net als in Nederland, zelf op zoek gaan naar een geschikte baan of dit via een uitzendbureau laten lopen.

    U bent aan het solliciteren, wat nu?

    Als u een geschikte baan hebt gevonden, of als deze is gevonden door het uitzendbureau, gaat u solliciteren. Via een uitzendbureau wordt u voorgedragen. Wanneer u zelf solliciteert door een brief te versturen, is het verstandig om dit in het Noors te doen.

    Als u wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het goed om te weten dat u op tijd moet komen. In Nederland is dit al heel belangrijk, maar in Noorwegen wordt hier veel waarde aan gehecht. Een sollicitatiegesprek bij een Noors bedrijf lijkt erg op een gesprek bij een Nederlands bedrijf. Let dus ook op de punten, waar u ook op zou letten als u een sollicitatiegesprek zou hebben in Nederland.

    Zie er netjes en verzorgd uit, zorg ervoor dat u zich hebt ingelezen en bereid een aantal vragen voor die u kunt stellen in het gesprek. Een verschil met Nederland is dat bedrijven in Noorwegen het erg waarderen als u een bedankbrief stuurt na het gesprek.

    Waar u op moet letten wanneer u een huis wilt kopen in Noorwegen

    Hoewel het leven in Noorwegen over het algemeen duurder is dan het leven in Nederland, zijn de huizen wel goedkoper. Dit komt omdat er meer aanbod is dan vraag en er is meer ruimte in Noorwegen. Ook het bouwen van een huis is goedkoper en gaat over het algemeen sneller dan in Nederland, dit vanwege de soepelere regelgeving.

    Hoe u een hypotheek krijgt in Noorwegen

    Het aanvragen van een hypotheek in Noorwegen gaat in principe hetzelfde als in Nederland. Het grote verschil is dat Noorse banken vrijwel nooit het volledige bedrag uitlenen. In sommige gevallen wordt er 90% uitgeleend, maar meestal is het maximaal 75%. In Noorwegen is men ervan overtuigd dat mensen beter met hun huis omgaan als er meer eigen geld in zit.

    Heeft u een vraag voor ons?

    Bericht verzenden
    info

    1850 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10

    Meer info

    Professionele vertaling nodig?

    Heeft u een officiële vertaling nodig en wilt u de garantie dat het goed gebeurt? Als beëdigd vertaalbureau vertalen wij uw document snel en goed. U profiteert altijd van onze niet goed, geld terug garantie, onze snelheid en het feit dat wij gemiddeld 36,8% goedkoper zijn in vergelijking met andere vertaalbureaus.

    Direct aanvragen

    Bedankt voor uw bericht. We zullen u zo snel mogelijk een antwoord verzenden.

    Daadwerkelijk een huis kopen in Noorwegen

    Als u eenmaal overtuigd bent van een woning, brengt u een mondeling/schriftelijk bod uit. U kunt dit proces vergelijken met het kopen van een huis in Nederland. Na het uitbrengen van het bod, wordt deze geaccepteerd of geweigerd. Bij acceptatie van het bod, moet er een contract opgesteld worden, dit kan via een makelaar of een advocaat.

    Let op: In Noorwegen is het verplicht om brandmelders- en blussers in de woning te hebben. Controleer de woning hierop voor u het koopt. Als deze namelijk niet aanwezig zijn, kunt u van de verkoper eisen dat deze alsnog worden aangeschaft (zonder dat er extra kosten bij komen).

    Handig om te weten als u in Noorwegen gaat wonen

    Noren hechten veel waarde aan familie en zijn over het algemeen ook erg gemoedelijk. Wanneer u als “vreemde” in Noorwegen komt, kunnen de Noren wat afstandelijk en gesloten zijn. Naarmate de tijd vordert, merkt u vanzelf dat dit steeds minder wordt.
    Veel Noren houden echt van de natuur, dat is natuurlijk ook niet heel gek als we de prachtige natuur van het land bekijken. Daar zou iedereen spontaan “verliefd” op worden.

    Bij speciale gelegenheden worden nog steeds ‘bunads’ gedragen. Dit is de traditionele klederdracht van Noorwegen en wordt vooral gedragen bij bruiloften en feestdagen.

    Over het algemeen kennen de Noren 3 maaltijden per dag. Eigenlijk lijkt het eetgedrag best wel op hoe we dat in Nederland kennen. In de ochtend wordt vaak ontbeten met brood of yoghurt met wat fruit. De lunch bestaat vaak ook uit brood, dat wordt belegd met kaas (of ander beleg) en in de avond eten de Noren vaak aardappelen, vlees en groente.

    Natuurlijk kent Noorwegen een aantal Noorse specialiteiten, waaronder ‘brunost’, dit is een bruine geitenkaas met een karamelachtige smaak. Ook ‘joika’ is typisch Noors, dit is vlees van een rendier in een wildsaus.

    Moet ik documenten laten vertalen naar het Noors?

    Het is niet verplicht om alle documenten in het Noors aan te leveren. Het is echter wel aan te raden om documenten te laten vertalen, op deze manier laat u zien dat u er alles aan doet om te mengen met de Noorse bevolking.

    Voor sommige documenten komt u er zelfs niet onderuit om deze in het Noors (of Engels) aan te leveren. Deze officiële documenten, zoals een huwelijksakte, geboorteaktes en belangrijke diploma’s zijn nodig voor diverse instanties.

    Officiële documenten die u laat vertalen, dienen door een beëdigd vertaler te worden vertaald en in sommige gevallen heeft u ook een legalisatie nodig. Zonder legalisatie, in het geval van Noorwegen een Apostille, zijn de documenten niet geldig.

    Plaats een reactie